Auster, Paul - Man in the Dark

Na de deceptie van zijn laatste roman(netje) was ik nieuwsgierig of Auster zich op zichzelf zou kunnen revancheren, of dat hij de neerwaartse spiraal zou voortzetten. Het is zonder twijfel het eerste geworden: Man in the Dark is een meesterwerk. Het surrealistische element is goed gedoseerd aanwezig en het geheel zet absoluut aan het denken over de mogelijke zin van onze aardse lijdensweg. En uiteraard mooie zinnetjes!

De hoofdpersoon August Brill bedenkt verhalen om de slapeloze nacht goed door te komen, om in ieder geval de pijnlijke herinneringen niet de kans te geven binnen te sluipen in zijn bewustzijn. Het hoofdverhaal dat hij bedenkt is behoorlijk absurd en surrealistisch. De Verenigde Staten zijn alsnog in een burgeroorlog verzeild geraakt, waarbij de diverse staten strijden om onafhankelijkheid. Toch zit er een kern in het verhaal die erop neerkomt dat Owen Brick (de hoofdpersoon in het verhaal) ongewild de opdracht krijgt om de bedenker van het verhaal waar hij in terecht is gekomen te vermoorden. Hij moet dat doen om te verhinderen dat er nog meer burgerslachtoffers vallen in de oorlog. Halverwege het boek lijkt het er ook op alsof Brill zijn eigen moord ensceneert, een zelfmoord vanuit de fictie die hij maakt (‘The old man invented you in order to kill him’ p.70). Maar uiteindelijk gaat het een geheel andere kant op. Brills kleindochter, Katya, wiens man tijdens oorlogshandelingen is overleden, lijdt eveneens aan slapeloosheid. En uiteindelijk vertelt hij aan haar alsnog de herinneringen die hij zo graag zou vermijden, om te ontdekken dat daar toch ook heel veel moois in zit.

Mooie gedachten en observaties, zoals:
"Escaping into a film is not like escaping into a book. Books force you to give something back to them, to exercise your intelligence and imagination, whereas you can watch a film – and even enjoy it – in a state of mindless passivity." (p.15)

Paul Auster is een pessimist, maar hij draagt wel een wijze glimlach op zijn gezicht.

Gelezen: juni 2009
Waardering: 9/10