Boersma, Marelle - Vals alarm

Een verademing, dit boek van Marelle Boersma.

Ik ontmoette haar op een netwerkborrel en raakte nieuwsgierig naar haar werk. Gezien eerdere teleurstellende ervaringen met werk van schrijvers die ik persoonlijk kende, was ik licht huiverig. Toch heb ik haar laatste boek opgepakt en daar heb ik geen spijt van. Boersma heeft de macht over het Nederlands, ze vertelt een ijzersterk verhaal en ze brengt dat qua compositie op overtuigende wijze over de bühne.

Vals alarm is een verontrustend verhaal over de manipulatie van Janna door haar ex-man Roderick. Als succesvol advocaat weet hij de mazen van de wet feilloos te vinden en maakt hij sluw gebruik van zijn brede netwerk. Hij onderdrukte en mishandelde haar al tijdens hun huwelijk. Bijgestaan door slordige wetgeving en zwak functionerende instanties maakt Roderick Janna ook na de scheiding het leven zuur, door haar hun dochter, Fleur, af te nemen. Hoe dit zich ontwikkelt, laat ik aan de lezer. Het is in ieder geval een verhaal dat zo gebeurd had kunnen zijn. Dat maakt het nu zo verontrustend.

Boersma’s manier van vertellen is niet razendsnel. Zeker in het begin van het boek zijn er pagina’s lange overdenkingen van Janna. Die zijn wat langdradig. Haar personage komt daarin naar voren als irritant dociel, zwak en dommig, wat bij mij niet direct veel sympathie oproept. Ook is haar verhouding met de in en in slechte Roderick toch wel een beetje zwart-wit. Dat zij weerloos als aangeschoten wild alle verklaringen ondertekent die hij haar voorlegt, kun je als lezer ervaren als onwaarschijnlijk. Je kunt het ook aanvaarden, want zonder twijfel komt dit voor. Ik kan hier niet over oordelen. Sommige van Boersma's personages, zoals Roderick, diens ouders en Els (de dame die bij Bureau Jeugdzorg aan touwtjes trekt), naderen dicht de grens van karikaturen. Gelukkig verstoort dat de realiteitszin van het verhaal niet of nauwelijks. Toch had ik vanuit compositorisch oogpunt een iets minder slappe Janna en een iets genuanceerder Roderick sterker gevonden

Die sympathie met Janna groeit gaandeweg het boek. Door haar ex, de maatschappij en haar omgeving wordt ze zo gepiepeld dat je wel mededogen met haar moet krijgen. Ondanks bovenvermelde lichte bezwaren, is Boersma’s boek zonder meer realistisch. De dreiging die uitgaat van Roderick en diens losse handjes is tastbaar en de scène waarbij haar dochter uit huis wordt genomen is ronduit hartverscheurend.

Een goede thriller met een belangrijke maatschappelijke boodschap. Het feit dat ik het in één ruk heb uitgelezen, zegt genoeg.

Gelezen: maart 2012
Waardering 7½/10