Sharma, Robin S. - The Monk Who Sold His Ferrari

Op aanraden van een vriend gelezen en er zeker geen spijt van. Een opeenstapeling van veel levenswijsheid in een bijzonder leesbaar verhaal.

 

Een topadvocaat, Julian Mantle, zakt in de rechtzaal in elkaar. Een hartaanval. Hij overleeft maar laat niemand toe in het ziekenhuis, zelfs niet zijn beste vriend John, en verdwijnt daarna volledig uit beeld. Een paar jaar later klopt er een onherkenbare man aan bij John. Het blijkt Julian Mantle die in India bij wijze yogi’s een nieuwe invulling van zijn leven heeft gevonden, die hem gelukkig maakt. Hij vertelt hier tot in detail over aan John, die de oefeningen, metaforische verhalen en vele eeuwenoude waarheden gretig opneemt. 

 

Het boek bevat veel zinnen die in een spel met woorden diepere betekenis bevatten, waar de lezer lang op kan kauwen. Ik som hier de meest indrukwekkende op:

 

‘There is a huge difference between well-being and being well-off.’ (p.29)

 

‘Stop being a prisoner of your past, but become the architect of your future.’ (p.47)

 

‘Saying that you don’t have time to improve your thoughts and your life is like saying you don’t have time to stop for gas because you are too busy driving.’ (p.59)

 

‘Books do not actually teach you anything new. (They) simply help you to see what is already within yourself.’ (p.119/120)

 

Een Indiase zegswijze luidt: ‘We are not human beings having a spiritual experience. We are spiritual beings having a human experience.’ (p.170)

 

‘Life doesn’t always give you what you ask for, but it always gives you what you need.’ (p.189) 

 

Na het dichtslaan blijft de lezer achter met een overdaad aan energie en goede voornemens. Kortom, een bijzonder inspirerend boek.

 

Gelezen: juni 2010