Adams, Will - City of the Lost

Varosha is een badplaats aan de rand van de grote stad Famagusta. Het ligt op het Turkse deel van Cyprus, nabij de Grieks/Turkse grens, en is na de invasie door de Turken in 1974 volledig verlaten. De Grieks Cyprioten durfden er tot op de dag van vandaag niet meer naar terug te keren. Will Adams neemt deze spookstad als uitgangspunt van zijn verhaal. Alleen vindt hij een prachtige extra reden waarom de stad verlaten is en verlaten blijft. 

 

Na lange tijd koos ik weer eens voor een thriller. De keuze viel op een Will Adams, die al ruim 3 jaar in mijn kast lonkte. Een boeiend verhaal, met aan de basis de legende van Dido en Aeneas. Ik las het boek alweer ruim twee maanden geleden, en zoals dat gaat met thrillers, de inhoud beklijft niet echt. Wat ik er nog van kan maken is dit.

 

Er zijn uiteraard de standaard ingrediënten ‘the good guys’ en ‘the bad guys’. Alleen doet er nog een derde partij mee in dit verhaal, en zelfs een vierde groep speelt op de achtergrond een klein partijtje mee, waardoor een en ander er niet overzichtelijker op wordt. Alle zijn om uiteenlopende redenen op zoek naar het verloren gewaande paleis van Dido, de mythologische geliefde van Aeneas, en koningin van de Feniciërs. Een Turks nationalistische groep die zich De Grijze Wolven noemt, wil de site ten koste van alles geheim houden. Het zou hun claim op het noorden van Cyprus sterk verzwakken. Een andere activistengroep strijdt juist voor de eenwording van Cyprus, waarbij het onafhankelijk wordt van Turkije, Griekenland en Groot-Brittannië. Voor hen is het paleis van de legendarische Dido uitermate belangrijk in hún claim op Cyprus. Daarnaast zou er een enorme gouden schat begraven liggen. Ook een interessant gegeven voor weer anderen.

 

Vanwege recent aan de oppervlakte gekomen beeldmateriaal bestaat het sterke vermoeden dat het paleis van Dido onder de grond ligt in Varosha. Wanneer alle spelers tegen het einde van het boek de plek naderen, wordt het mooi. Hoofdpersoon Iain Black is afgedaald in de spelonken van een soort grot, waar het paleis van Dido zou zijn. De Turkse Generaal die de Grijze Wolven aanvoert, besluit om de grot helemaal met cement dicht te gooien. Een mooie apotheose!

 

Het is niet de beste van Will Adams naar mijn mening. Ondanks de complexiteit van de verschillende facties met hun achtergronden en doelstellingen, bleef de historie – wat voor mij altijd het boeiendste is van het soort thrillers dat ik graag lees – wat onnavolgbaar. Wel waren er vele interessante pagina’s over Homerus, en de kijk op het tijdsverloop in de geschiedenis. En enkele zinnetjes die het herhalen waard zijn, zoals: 

“(…) a cigarette almost sideways in his mouth, as though he’d walked into a wall.”

“(…) the few dates he’d been on since Trisha had had all the spark of a wet match struck against a wet box (…)”

 

Nu ja, een goede thriller, zonder twijfel, maar ook niet veel meer dan dat. Wonderlijk is dat Adams sinds dit boek (2013) niets meer heeft gepubliceerd. 

 

Gelezen: januari 2018