Adams, Will - The Lost Labyrinth

Een puntgave thriller van een schrijver die een redelijk complex verhaal op natuurlijke wijze op papier weet te krijgen. Hele aardige premisse weer: de oud-Griekse Minoïsche cultuur heeft meer wortels in het oude Egypte, dan dat het aan de oorsprong staat van onze Westerse cultuur. Uiteindelijk stond het, na de natuurramp van wereldomvang – de uitbarsting van de vulkaan Thera – aan de oorsprong van de Mycenische cultuur. Het gulden vlies wordt ontdekt en bijna en passant wordt een plausibele theorie uiteengezet waarom Kreta eigenlijk het altijd verloren gewaande Atlantis is. Beschrijvingen van Plato kloppen en een andere vondst op Kreta – het gouden beeld van een span van zes gevleugelde paarden aangespoord door een wagenmenner (nog mooier dan die in Delphi) – maken aan alle twijfel een einde. In de grot waar dit beeld wordt gevonden, zijn tevens tabletten met hetzelfde schrift als op de Schijf van Phaistos. Dus ook dat mysterie van het tot nog toe niet ontcijferde schrift, lijkt dichterbij een ontrafeling te zijn gekomen.

 

Heel subtiel speelt de draad van Ariadne als motief door het hele boek mee. Erg mooi gedaan. De rol van de Eleusische mysteriespelen, die eveneens hun oorsprong zouden vinden in de grootste vulkaanuitbarsting in de mensheid, sprak mij eveneens aan. Temeer daar ik zelf over de ruïnes van Eleusis heb gelopen en de plek heb aanschouwd waar Persefone door Hades zou zijn ontvoerd.

 

Ook bevat het boek stilistische hoogstandjes, de zogenoemde mooie zinnetjes. Kortom, Will Adams heeft het. Dit is nu echt een thrillerschrijver van wie ik ongezien de nieuwe titels zal kopen.

Gelezen: januari 2010
Waardering: 8/10