Baigent, Michael; Leigh, Richard - The Temple and the Lodge

Een zeer gedegen boek waarin de auteurs op zoek gaan naar de oorsprong van de vrijmetselarij. Gelukkig zoeken de schrijvers niet zozeer naar sensatie, zoals Knight en Lomas in hun Hiram Key boeken dat wel doen. Baigent en Leigh doen een oprechte poging de betekenis te duiden van diverse ontwikkelingen die voorafgaan aan de hedendaagse vrijmetselarij.

De wijze waarop ze in het begin van hun boek de vrijmetselarij omschrijven, vind ik bemoedigend. Ze constateren dat de beweging onder meer door complotbedenkers in een kwaad daglicht staat. Onbekend maakt onbemind. Ze stellen dat corruptie en vriendjespolitiek evenzeer zouden floreren, los van het bestaan van de vrijmetselarij. “Institutions are only as virtuous, or as culpable, as the individuals who compose them.” Maar uiteindelijk concluderen ze dat “the current controversy surrounding Freemasonry is a storm in a teacup, a number of non-issues or spurious issues inflated far beyond the status they actually deserve.” Tegelijkertijd menen ze terecht dat de vrijmetselarij ook bitter weinig onderneemt om dat imago bij het grote publiek te verbeteren. Toch heeft de beweging “more to be proud of than it does to conceal.”

Vanuit die constatering beschrijven Baigent en Leigh hun ontdekkingen in Schotland, waar ze min of meer bij toeval stuitten op graven met maçonnieke symbolen. Graven die dateren van ruim voor de officiële oprichting van de orde in 1717. Het blijken graven te zijn van mensen die connecties hebben met de tempeliers. De lezer krijgt college over de geschiedenis van de tempeliers, hun omzwervingen na de rigoureuze vervolging ingesteld door de Franse koning Philip IV (Filips de Schone) en hun mogelijke betrokkenheid bij wat later de speculatieve vrijmetselarij.

Ook wordt de mogelijke connectie vanuit de operatieve vrijmetselarij, de oude steengildes, uitvoerig onderzocht. Tot slot onderzoeken de schrijvers de grote rol die vrijmetselaars speelden in het ontstaan van de Verenigde Staten van Amerika. Uitvoerig gaan ze in op de onafhankelijkheidsstrijd in de 18de eeuw.

Hoewel het stevige materie is, ben ik blij verrast door dit boek. Het is een gedegen studie, waarin de auteurs onder iedere steen een blik werpen. Echte geschiedenis.

Gelezen: december 2011
Waardering: 7/10