Berry, Steve - The Charlemagne Pursuit

Gewoon weer een heerlijke Berry. Daarmee kan eigenlijk iedere ‘leeservaring’ van het werk van deze thrillerschrijver beginnen.

 

In de vorige afleveringen uit de serie met Cotton Malone als de held, kwam zo nu en dan diens vader, Forrest Malone, ter sprake. De onderzeeër waarover die het bevel voerde raakte vermist, en werd volgens de officiële berichten nooit teruggevonden. Cotton was toen nog een kind. De marine heeft altijd beweerd dat de onderzeeër op een missie was in Noord Atlantische wateren. Het was duidelijk dat Cotton ooit eens het volledige verhaal omtrent het verdwijnen van zijn vader zou achterhalen. Dat gebeurt in The Charlemagne Pursuit.

 

Dat er meer is dan een tragisch ongeluk blijkt wanneer Cotton erachter komt dat de missie van zijn vader niet alleen omgeven was met de hoogst mogelijke geheimhouding, maar dat deze niet in het noorden plaatsvond, maar in Antarctica. Gaandeweg zijn zoektocht, waarbij uiteraard de nodige gevaren worden getrotseerd en mysteriën worden ontrafeld, wordt duidelijk wat er werkelijk is gebeurd. 

 

In de kern behandelt dit boek de theorie over een prehistorische ontwikkelde beschaving die aan de basis zou hebben gelegen van de Egyptische, Griekse en andere klassieke beschavingen. Het hoe en waar en waarom van dit alles laat ik graag aan de lezer. In ieder geval is het bijzonder boeiend en leerzaam.

 

Steve Berry vertelt zijn verhaal weer in een moordend tempo. Daarbij bestrijkt hij de geschiedenis vanaf de eerste missie naar Antarctica door de Nazi’s, die op zoek waren naar een historische onderbouwing van hun Arische rassentheorie, tot aan het heden. In dat heden ontdekt Cotton het ware verhaal achter de vermissing van zijn vader, wat enkele prachtige en ontroerende scènes oplevert.

 

De rol van Karel de Grote en diens dienaar en biograaf Einhard is er een beetje met de haren bijgesleept. Voor de plot doet hun aanwezigheid in het verhaal nauwelijks ter zake. Jammer is ook dat die idioot hoge geheimhouding niet helemaal wordt verklaard. De vondsten hebben alleen historische waarde, weliswaar van ongekende omvang, maar er is geen goud of andere rijkdom te halen.

 

Enfin, ook Steve Berry moet zijn 500-plus pagina’s vol krijgen. En binnen dit genre is nu eenmaal de nodige spanning een vereiste. Mij heeft het zonder meer vermaakt en spelenderwijs heb ik weer veel geleerd.

 

Gelezen: maart 2012