Gannon, Angela & Geddes, George - St Kilda. The Last and Outmost Isle

Een prachtige uitgave over de meest westelijk gelegen Schotse eilandengroep, St Kilda. Tijdens mijn laatste bezoek aan Schotland, afgelopen lente, heb ik het na lang aarzelen uiteindelijk toch maar gekocht. Het is mijn fascinatie voor eilanden die ooit bewoond waren en inmiddels zijn verlaten (zoals het Ierse Great Blasket), waarom ik uiteindelijk toch zwichtte. 

 

Dit boek is voornamelijk vanuit een archeologisch standpunt geschreven, wat mij toch iets minder boeit. Mij boeit voornamelijk de unieke cultuur van een kleine gemeenschap die alleen nog in boeken bestaat en dus grotendeels verloren is gegaan. Het enige bewoonde eiland van deze kleine groep van drie grote en enkele kleinere eilanden, was Hirta. In Village Bay staan nog de karkassen van de zestien woonhuizen waar een gemeenschap het harde leven op een eiland leefde. Hier spraken ze hun eigen variant van het uitstervende Gaelic, zongen ze hun eigen liederen, bewerkten ze hun stukjes land, vingen ze vogels en hielden ze schapen. In de tijd dat het toerisme op gang kwam, vertoonden de mannen op de talrijke kliffen van hun eiland hun klimkunsten, waarin ze als geen ander volk bedreven waren. De vrouwen verkochten hun wolproducten. 

 

De vele kaarten en prachtige foto’s die dit boek rijk is, vertellen hun eigen verhaal. Daarom heb ik dit boek uiteindelijk gekocht. De teksten zijn enorm gedegen en enigszins wetenschappelijk van aard. Eigenlijk boeit alleen de prehistorie mij en het leven van de laatste gemeenschap, tot aan hun definitieve evacuatie in augustus 1930. Van iedere mogelijk prehistorische vondst concluderen de schrijvers dat ze er uiteindelijk niets met zekerheid over kunnen zeggen. 

 

Ik ben wel veel namen rijker geworden van ooit bewoonde en inmiddels verlaten eilanden. Pabbay, Berneray, Sandray, Mingulay, Taransay, Scarp, Boreray en nog enkele. Ook ben ik goed vertrouwd geraakt met het eiland en met enkele van de bewoners van de laatste generatie. Maar toch is dit boek voornamelijk waardevol vanwege de prachtige, historische foto’s. 

 

Gelezen: oktober 2019