Gibbins, David - Crusader Gold

Dit is het tweede boek dat ik lees van deze duiker/archeoloog/schrijver en het bevalt mij goed. Al vond ik zijn eerste boek, Atlantis, qua archeologische spanning en geloofwaardigheid, beter.

 

Crusader Gold heeft evenwel dezelfde spanning van het vinden van de meest formidabele vondsten uit voorbij tijden. En dat is direct ook de makke van dit boek; het wordt ietwat onrealistisch als de hoofdpersoon Jack Howard om te beginnen in de Gouden Hoorn bij Istanbul een uitzonderlijke vondst doet van een ketting uit de 11de eeuw die de haven in die tijd afsloot, vervolgens langs niet een echt zorgvuldig verklaarde samenloop van omstandigheden in Groenland belandt, waar hij zowaar een zojuist ontdekt volledig Vikingschip dat helemaal omsloten is in een ijsberg mag ‘beduiken’ (wel een super spannende passage overigens – duiken in een ijsberg), daarna aan de oostkust van Canada wonderbaarlijke vondsten doet die nog door niemand waren gedaan en dan in het oude Maya-land in Zuid-Amerika nog eens diverse vondsten doet.

 

Hoewel hij zijn personages iedere keer weer in kreten van verwondering doet uitbarsten bij iedere vondst, komt het op mij als lezer zo langzamerhand over als ‘just another day’. Niks bijzonders dat er weer een archeologisch vondst wordt gedaan die de geschiedschrijving op zijn kop zet.

 

Afgezien van deze enigszins ongeloofwaardige gang van zaken, is het een heerlijke thriller die makkelijk weg leest. De slechteriken komen wat laat in het verhaal en zijn eerlijk gezegd – nadat ze links en rechts wat schade hebben aangericht – ook redelijk eenvoudig weer afgetroefd, maar goed, het blijft fictie per slot van rekening.

 

Een goed boek, al denk ik dat Gibbins zich iets te snel met het manuscript bij zijn uitgever moest melden. Met andere woorden een beetje gehaast geschreven, wat de plausibiliteit van zijn verhaal heeft aangetast.

 

Gelezen: oktober 2009