Gladwell, Malcolm - Blink

Gelezen: september 2006

Dit boek heeft een erg diepe indruk op mij heeft gemaakt.

Veel eyeopeners en inzichtbrengers. Blink – de intuïtieve razendsnelle beoordelaar in ons brein – zegt de schrijver ‘is a system in which our brain reaches conclusions without immediately telling us that it’s reaching conclusions'.

 

De auteur stelt zich drie doelen: 1) de lezer te overtuigen van het feit dat beslissing die in een oogwenk worden genomen net zo goed kunnen uitpakken als beslissing waar een langdurige studie aan vooraf is gegaan, 2) het beantwoorden van de vraag wanneer we ons instinct moeten vertrouwen en wanneer we het moeten wantrouwen en 3) de lezer wederom te overtuigen, ditmaal dat eerste indrukken kunnen worden ontwikkeld, zodat je er meer op kunt vertrouwen.

Om het principe van Blink te begrijpen, is het volgende citaat wellicht behulpzaam:
“Snap judgements are, first of all, enormously quick: they rely on the thinnest slices of experience. But they are also unconscious.” (p. 51)
Iets verderop betreedt Gladwell het filosofische pad: resultaten van experimenten
“suggest that what we think of as free will is largely an illusion.”
Dit illustreert hij in ditzelfde hoofdstuk met het voorbeeld van speed dating, waarbij iemand op voorhand zijn of haar voorkeuren voor een partner uitspreekt, maar uiteindelijk toch de meeste connectie maakt met iemand die in geen enkel opzicht daaraan voldoet.

Een mooie omschrijving, weliswaar niet van Gladwell zelf, over de president van Amerika voor een blauwe maandag:
Warren Harding: “His speeches were an army of pompous phrases moving over the landscape in search of an idea.” (p. 76)

Uit het boek blijkt dat onze onbewuste gewoonte of houding, volstrekt niet overeenkomt met de bewuste waarden die we dag in dag uit bezigen. (p. 88). Met andere woorden, wat we menen te willen hoeft in het geheel niet overeen te komen met wat we uiteindelijk blijken te willen. Daar gaat ons hele idee van de vrije wil. En daar gaat tevens het geloof in kwaliteit. Echte inhoud en echte kwaliteit is geen enkele garantie op succes of waardering.

 

Hier laat ik het bij, al is er nog veel meer citeerbaars uit dit boek beschikbaar.