Wie dacht dat financiële schandalen iets zijn van de laatste decennia, doet er goed aan het laatste boek van Roel Janssen te lezen. Met zijn thrillers was ik klaar na Karaktermoord. Niet mijn kop thee. Maar over dit financieel economische kijkje in het Nederlandse verleden ben ik aanmerkelijk beter te spreken.
Het boek bestaat – naast de inleiding en een opwarmertje over de oudst bekende schuldbekentenis uit de Romeinse tijd – uit zestien compacte hoofdstukken waarin hij even zoveel cases behandelt van financiële schandalen door de eeuwen heen. Het staat bol van de leuke weetjes – bijvoorbeeld dat het oudst bekende aandeel ter wereld dateert van september 1606. Ook biedt het een speelse inkijk in hoe bepaalde mechanismen zijn ontstaan, zoals het uitkeren van dividend en hoe financiële taal tot stand is gekomen. Zo komt de term ‘harde valuta’ bijvoorbeeld van munten met een betrouwbaar goud- of zilvergehalte. Het is aardig om te leren dat Nederland aan de wieg stond van de aandelenhandel en nog veel meer financiële speculatieve producten.
Dit boekt roept onherroepelijk de vraag op hoe het toch mogelijk is dat mensen iedere keer weer door dezelfde hebzucht verblind raken. Vanwege de belofte van makkelijk geld raakt bij veel mensen het gezonde verstand oververhit.
Kortom, goed boek. Informatief, vermakelijk, uitstekend leesbaar en leerzaam.
Gelezen: februari 2011