Khoury, Raymond - The Sign

Een boek dat ik in november 2011 kocht, heb ik nu, juni 2014 gelezen. Er is nog hoop voor de ontzagwekkende hoeveelheid ongelezen boeken in mijn kast.

 

The Sign is een heerlijke thriller, waar helaas weer erg veel achteloos met mensenlevens wordt gesmeten. Ik ben er toch wel achter dat mij dat niet kan bekoren. Volgens mij kun je uitstekend een goed en razend spannend verhaal vertellen, zonder dat er iedere twintig pagina’s iemand een lading lood in zijn borst krijgt gepompt. Enfin, ieder zijn ding zal ik maar zeggen.

 

Het verhaal is erg goed en zet aan tot nadenken.

 

Gracie Logan is met haar tv-ploeg op Antarctica, om verslag te doen van het dreigende afbreken van een enorme ijsschots. Kort nadat dit overweldigende natuurgeweld inderdaad heeft plaatsgevonden, zien ze een onverklaarbare verschijning boven de ijsschots hangen. Het beweegt en verandert qua vorm en kleur. Het is buitenaards of hemels, maar in geen geval van deze wereld. De verschijning verandert in een bepaald symbool, een teken waar de titel van het boek op is gebaseerd. 

 

Alles wordt gefilmd en de beelden gaan de hele wereld over, waar ze de mensheid in rep en roer brengen. Gelovigen denken aan een bericht van God. Niet lang na de eerste verschijning, verschijnt het Teken een tweede keer nabij Groenland, waar eveneens de gevolgen van de opwarming van de aarde te zien zijn. Alles raakt in een stroomversnelling, waarbij Gracie en haar team de protagonisten spelen. Ze komen erachter dat een filmploeg enkele maanden eerder in de kluizenaarsgrot van een bekende religieuze figuur en weldoener, Father Jerome, heeft gefilmd. Daar op de muren heeft de priester exact hetzelfde teken getekend dat zojuist twee keer in de lucht is verschenen. Het voert Gracie naar Egypte.

 

Vince Bellinger, de beste vriend van Danny Sherwood, ziet ook de beelden. Danny is twee jaar geleden overleden onder onduidelijke omstandigheden. Vince twijfelt ineens aan diens overlijden en vertelt dat aan zijn broer Matt. Matt wordt de tweede protagonist binnen deze roman. Vanaf zijn ontmoeting met Bellinger zet hij zijn tanden in de zaak, waarbij hij de ene na de andere merkwaardige ontdekking doet. Gedreven door de gedachte dat zijn broer, Danny, nog leeft en gered moet worden, stijgt hij boven zichzelf uit.

 

Natuurlijk zit er een groepje slechteriken achter deze hele charade, al ligt dat toch iets gecompliceerder dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Zonder alle verrassingen die het boek heeft te verpesten, wil ik wel kwijt dat van de mensen die achter de verschijningen zitten - en dus volledig verklaarbaar zijn -, ieder zijn eigen beweegredenen heeft. De een wil de wereld wakker schudden met betrekking tot de opwarming van de aarde, een ander is van plan de wereld ertoe te bewegen competente wereldleiders te kiezen en niet mannen die geloofsna-apers zijn om maar stemmen te winnen. Een derde wil de wereldmacht die Amerika ooit had terug veroveren en ook is er één die de hele show ondersteunt, omdat hij een oorlog tegen de Islam wil ontketenen. 

 

Met name over geloven, niet geloven en de macht die het geloof krijgt in handen van handige marketeers, staan er rake dingen in The Sign. Als we in Egypte zijn, vertelt een monnik aan Gracie waarom het geloof in dat arme land zo krachtig is.

“People take comfort in their religion because they don’t see hope in anything else around them. They don’t have faith in their politicians. They’re tired of traffic and pollution and rising prices and falling wages and corruption. They have no one else to trust but God. It’s the same everywhere else in this part of the world. Religious identity matters more to people out here than their common citizenship.”

 

Verderop in het verhaal ontspint zich een boeiend gesprek tussen Father Jerome en Gracie over geloven. 

“Why not believe in God,” vraagt Jerome haar, “outside religion? The idea of something wondrous and unknowable – and putting aside all the associations the word God has in the minds of religious people.” 

 

De priester gaat op verrassend vrijdenkende wijze verder:

“That’s the problem with religion right now. It hasn’t evolved. And instead of being open and looking for ways to be relevant in today’s world, it’s gone all defensive and protective and it’s regressed into lowest-common-denominator sound bites – and fundamentalism. (…) In our church – the Eastern Church – and in Eastern religions like Buddhism and Hinduism, religion isn’t there to offer theories or explanations. We accept that the divine is unknowable. But for you and for a lot of rational people like you, it’s become a choice. Fact or faith. Science or religion. (…) You shouldn’t have to choose. (…) They shouldn’t be in competition.”

 

Het personage dat competente wereldleiders wil, zegt over de rol van het geloof ook enkele stevige woorden.

“(…) politicians can’t get elected these days if they say they believe in Darwin. They’ve turned a college degree into a stigma and ‘elitist’ into a dirty word. (…) In the America of the twenty-first century, faith trumps imcompetence. Faith trumps reason. Faith trumps knowledge and research and open debate and careful consideration. Faith trumps everything. (…) the population (is) not voting for the guy whose policies make sense. They’re not voting for the guy with the brains or the vision. They’re voting for whoever will help them improve their standing when they get to the pearly gates.”

 

Het zijn wel veel citaten, maar het is lang geleden dat ik zo hebben zitten onderstrepen in een thriller. Hoezeer ik het genre ook waardeer, zelden zitten daar dergelijke ‘beefy’ stukken tekst in. The Sign is daar een welkome uitzondering in.

 

Verder is het gewoon zoals dat in alle thrillers gaat. De good guys winnen aan het eind, ondanks dat de bad guys voldoende gelegenheden hebben om het pleit in hun voordeel te beslissen. Maar goed, dat is nu eenmaal een ijzeren wet van het genre.

 

The Sign is een hele goede thriller met flink wat diepgang en jammer genoeg ook weer overdadig veel bloedvergieten.

 

Gelezen: juni 2014