Neville, Katherine - The Magic Circle

Het komt niet vaak voor dat ik een boek terzijde leg, maar dit boek van Neville is het weer eens gelukt.

 

Enige tijd geleden begon ik vol goede moed aan The Dante Club van Matthew Pearl. Een thriller met een duidelijk literaire achtergrond, wat wilde ik nog meer? Maar toen ik na een pagina of twintig nog steeds geen idee had wat ik nu aan het lezen was, heb ik het boek weggelegd. Omdat ik haar boek The Eight heel erg goed vond, hield ik het langer vol met The Magic Circle, maar uiteindelijk na 360 pagina’s te hebben doorgeworsteld, heb ik de handdoek in de ring gegooid. 

 

Een goed boek, of dat nu een literair boek is of een thriller, divergeert enige tijd. Daarmee bedoel ik dat een schrijver in het begin diverse lijnen moet uitzetten, waar het verhaal uit wordt opgebouwd. Daar kan gaandeweg het verhaal nog eens een lijntje bijkomen, maar na een aantal pagina’s moet het verhaal gaan convergeren: de verhaallijnen moeten voor de lezer helder toewerken naar één punt.

 

Tot aan pagina 360 van The Magic Circle was mij nog niet duidelijk waar het verhaal naar toe ging. Het bleef een aaneenschakeling van ogenschijnlijk op zichzelf staande ontwikkelingen en gebeurtenissen. Veel te breedsprakig en ook veel te onwaarschijnlijk in de manier van vertellen. De lezer had antwoord kunnen krijgen op een aantal wezenlijke vragen tijdens gesprekken tussen personages, maar tijdens die dialogen kwamen die kwesties niet ter sprake.

 

Omtrent een verzameling oude documenten hangt een groot mysterie, en klaarblijkelijk zijn er partijen die zelfs moorden willen begaan om die documenten in handen te krijgen. Als de hoofdpersoon dan eindelijk tegenover de persoon zit die kan vertellen om wat voor documenten het gaat, komt dit eenvoudigweg niet ter sprake.

 

Onwaarschijnlijk en na 360 pagina’s en vele scènes waarin niets wordt geopenbaard en er alleen maar vragen bijkomen ook buitengewoon irritant. 

 

De besprekingen op de kaft en de eerste pagina’s zijn, zoals gewoonlijk, lyrisch. Ik sluit me daar niet bij aan. Dit boek is in mijn ogen een mislukking. Neville publiceerde het tien jaar na The Eight. In mijn kast staat nu nog The Fire, waar ze tien jaar aan heeft gewerkt. Ik wens dat het niet eenzelfde deceptie wordt als The Magic Circle.

 

Enfin, het is niet erg om ook eens een auteur te schrappen van het alsmaar groeiende lijstje favorieten.

 

Gelezen: oktober 2009