Pink, Daniel H. - Drive, The Surprising Truth About What Motivates Us

Gelezen: augustus 2013

 

Hoewel mijn leeslijst onveranderlijk blijft uitpuilen, ben ik altijd ontvankelijk voor tips. Zo kwam dit boek van Daniel H. Pink op mijn pad door een klant en ik heb het met groeiende verbazing gelezen. Het vertelt van de inderdaad ‘surprising truth about what motivates us’.

Al sinds de industriële revolutie heeft de overtuiging postgevat dat mensen in een werkomgeving nagenoeg alleen zijn te motiveren door ze te belonen of ze te straffen als ze niet presteren, het zogeheten principe van ‘the carrot and the stick’. Op overtuigende wijze legt Pink uit dat dit in het post-industriële tijdperk, waar we ons nu toch al enige tijd bevinden, niet meer zo werkt.

Het voert mij te ver om zijn hele theorie hier nu uiteen te zetten. Bovendien heb ik op vrijwel iedere pagina drie tot vier zinnen onderstreept, die citaatwaardig zijn. Daar is dus geen beginnen aan. De auteur staaft de observaties – die overigens vooral zijn uitgevoerd door andere onderzoekers – met aansprekende voorbeelden. Het is een boek dat thuishoort bij dat van auteurs als Malcolm Gladwell en Dan Arielly.

Wie interesse heeft in menselijk gedrag en daar in sales of marketing mee te maken heeft, moet eenvoudigweg dit boek in zijn geestelijke bagage hebben. Heb je dat niet, dan loop je echt hopeloos achter. Voor wie daadwerkelijk meent in het kennistijdperk te zijn beland – en in de tijd van free content, open source en sociale bewogenheid en betrokkenheid – kan niet om dit boek heen.