Preston, Douglas & Child, Lincoln - The Diogenes Trilogy

Brimstone

 

Brimstone begint huiveringwekkend. En hoewel de plot ingenieus in elkaar zit, en de personages echte karakters met een geschiedenis zijn, blijft dit boek gewoon een 'who-dunnit'.

 

De schrijvers noemen Brimstone het eerste deel van de zogeheten Diogenes-trilogie. Diogenes, de broer van FBI special agent Aloysius Pendergast, komt hier evenwel nauwelijks in voor. Pas in Dance of Death begint diens aanloop tot de perfecte misdaad.

 

Kortom: boeiend, spannend tot de laatste pagina, maar van de drie boeken het minste.

 

Dance of Death

 

Leeservaring is verloren geraakt.

 

 

The Book of the Dead

 

 

Dit Amerikaanse schrijfduo staat garant voor erg goede verhalen. The Book of the Dead is de apotheose van The Diogenes Trilogy.

 

Diogenes is de gestoorde broer van Special FBI Agent Aloysius Pendergast. Hij heeft zich ten doel gestoeld het leven van zijn broer kapot te maken. Hiertoe heeft hij de perfecte misdaad ontworpen. Zijn gekte vindt zijn oorsprong in een gebeurtenis tijdens hun jeugd. Welke gebeurtenis dat is, leert de lezer pas tegen het einde van dit derde deel kennen.

 

De opbouw van dit boek is meesterlijk en de spanning enorm. De perfecte misdaad is inderdaad bloedstollend. En zoals alles in de boeken van Preston en Child, zijn de psyche van de hoofdpersonen en het verloop der gebeurtenissen geloofwaardig en realistisch. Nergens krijg je het gevoel dat je in de maling wordt genomen. Het kan allemaal zo zijn gebeurd, in werkelijkheid.

 

Het slot van het boek was voor mij enigszins een anticlimax. Na drie erg sterke verhalen, wordt de 'villain' aan het slot een beetje bloedeloos opgejaagd. Alsof de auteurs alweer met de gedachten bij hun volgende boek waren, en zoiets hadden van: o ja, we moeten nog van Diogenes af.

 

Al diens verbluffende intelligentie en anticiperingsvermogen uit de vorige delen, lijken ineens verdwenen. Teleurstellend dus, maar desondanks heb ik bijzonder genoten van deze drie boeken. 

 

Gelezen: februari 2008