Reve, Gerard - Zeer Fijne Boy. Brieven aan Jef R. (1986-1997)

 

Een onverwacht cadeau dit boekje met brieven van Gerard Reve aan televisiemaker Jef Rademakers. Een boek is een groot woord voor de 110 pagina’s waarbinnen slechts 43 pagina’s daadwerkelijk de briefteksten van Reve bevatten. Desondanks: een cadeau, want niet het vele is goed; het goede is veel. En dat geldt zonder enige twijfel voor ‘Zeer Fijne Boy’.

 

Mathias Danneels vat de essentie van Reves werk treffend samen in diens bijdrage (U heb ik lief): 

“Het is de weemoed, het heimwee, de wanhoop, de vergeefsheid en de smartelijke roep om verlossing in het oeuvre van Reve die ons boeit. Voeg daar de even tragische als hilarische grappen aan toe en de dag kan niet meer stuk.”

 

Deze essentie komt geheel terug in onderstaand citaat, uit een brief van 25 juni 1986:

“Na mijn dood word ik nog tien jaar vrijwillig gelezen, en daarna nog tien jaar gedwongen, op de scholen. En daarna noemen ze een straat naar me, en dat is de definitieve vergetelheid: weet jij nog wie Tweede van der Helst was, en wat of dat hij schreef?” 

 

Het beste dat ik kan doen is het geven van enkele citaten uit deze uitgave. 

8 september 1986:

“Het is allemaal waar wat die Kerk leert, maar ‘je schiet er geen moer mede op’.”

 

7 april 1987

“Maar ik heb nooit geen ziekte of wat dan ook. Geestelijk gestoord, verder niks.”

 

18 mei 1988

Omtrent een vlucht met de KLM verwondert Reve zich erover dat niemand “het van de piloot gedaan kreeg dat die het toestel even in de lucht stil liet staan voor een foto”.

 

29 maart 1993

“Een overjas of regenjas laat ik meestal gewoon thuis, dan kun je hem nooit kwijt raken. Een mens moet zijn verstand gebruiken.”

 

7 juli 1997

Reve bedankt Rademakers voor boeken “over Godt en Diens barmhartigheid, al zoude ik Hem liever niet als buurman willen hebben. Geen schijntje humor.”

 

Ik had het overigens niet erg gevonden als de bijdrage van Christophe Vekeman (Een eeuwig twijfelende zekerweter) ons bespaard was gebleven. Het epigonisme en blinde verering (het lezen van Reve is “een uitermate deugddoende activiteit”) druipt van zijn tekst, die in mijn optiek helemaal niets toevoegt aan onze pogingen Reve te begrijpen.

 

Kleine smet op een verder prachtig boekje. 

 

Gelezen: februari 2022