Rollins, James - Black Order

Het wordt eentonig, maar ook deze Rollins is weer voortreffelijk. De man heeft een feilloos gevoel voor het oproepen van spanning die de lezer beweegt in een razend tempo de pagina’s om te willen slaan.

 

Een ijzersterke plot, waarbij het achterliggende verhaal draait om de vraag of de aarde door evolutie is ontstaan of door wat ‘intelligent design’ heet. Hier en daar zijn de achtervolgingen en bijna-doodervaringen wat plichtmatig. 

Als altijd is ook dit verhaal gebaseerd op feiten uit onze geschiedenis en wetenschap. Een apparaat dat de hoofdrol speelt in Black Order, The Bell, blijkt in werkelijkheid te hebben bestaan, ‘proving truth is often stranger than fiction’, zoals Rollins in zijn nawoord schrijft. 

 

Ook de afsluiting van dit boek is weer heel erg sterk, waarin de hand van de meester zichtbaar is. Niet alleen snelle en roekeloze actie, maar ook geloofwaardige personages met hun twijfels en onvolkomenheden. De afsluitende alinea’s brengen een brede glimlach op mijn gezicht. De grens tussen goed en kwaad blijkt eens te meer flinterdun.

 

Gelezen: september 2009