Rollins, James - Deep Fathom

Dit is zijn tweede boek (uit 2001) en het is gewoon weer heel erg goed! Ik geloof zelfs dat ik het oudere werk beter vind dan zijn laatste werken.

 

Dit verhaal begint met een zonsverduistering die allerlei heftige en onverklaarbare natuurverschijnselen veroorzaakt. Aan een kant van de aarde stijgt de zeespiegel enorm, terwijl die aan de andere kant juist sterk daalt. 

 

Jack Kirkland raakt betrokken bij de berging van Air Force One, het vliegtuig van de Amerikaanse president dat in een nog onverklaarbaar natuurverschijnsel tijdens die zonsverduistering verloren is gegaan. De resten van het toestel liggen op 600 meter diepte op de oceaan, vlak naast een imposante pilaar van een onverklaarbare substantie dat diverse mysterieuze eigenschappen heeft. Jack en zijn team ontdekken dat er op de basis van die pilaar – die een ongewoon sterke magnetische werking heeft – tekens staan die alleen door mensen kunnen zijn aangebracht. Jack ervaart in zijn eenmanssub ook de bijzondere werking van de pilaar. Zo is hij bijvoorbeeld ineens 40 minuten kwijt. De klok op zijn sub loopt ook 40 minuten achter en Jack herinnert zich niets van wat er in die tijd gebeurd kan zijn.

 

De pilaar op de diepte van de oceaan – die ongetwijfeld afkomstig is uit de rijke fantasie van de schrijver – blijkt in het middelpunt van de zogeheten 'Dragon Triangle' te staan. 'If you drove an arrow from this point through the center of the world and out the other side' it would come out in 'the center of the Bermuda Triangle'. Zou dit de oorspronkelijk aardas zijn?

 

Terwijl Jack bezig is op de oceaanbodem, onderzoeken twee vrouwelijke wetenschappers bij het Yonaguni eiland in Japan de enorme piramide-achtige structuren die door het gedaalde zeewater boven water zijn gekomen. De tekens die zij hier vinden, lijken sprekend op wat Jack op de pilaar vindt. Via internet komen ze met elkaar in contact. Verderop in het verhaal vinden ze dezelfde taal in de antieke stad Non Madol op het Micronesische eiland Pohnpei. Al deze locaties bestaan in werkelijkheid.

 

Er ontspint zich een razendspannend verhaal, waarbij de obligate achtervolgingen en moordpogingen uiteraard niet ontbreken. Maar goed, dat hoort nu eenmaal bij dit genre. Veel boeiender is hoe Rollins deze archeologische plaatsen met elkaar en met die wonderlijke pilaar op de oceaanbodem in verband brengt. Hun betekenis en werking mag de lezer uiteraard zelf ontdekken. Alles wordt verklaard. De apotheose van dit verhaal is weliswaar fantastisch, maar daarom niet minder fascinerend. 

 

Rollins toont zich een meester in dit thriller-genre. Het plot is bijzonder complex. Een niet onbelangrijke zijlijn in het verhaal bijvoorbeeld is dat de vice-president - die nu natuurlijk president is - China ervan beschuldigt iets te maken te hebben met het verongelukken van Air Force One. Dit loopt gruwelijk uit de hand en leidt tot een 'full blown' nucleaire oorlog. Een andere verhaaldraad betreft Jacks verleden als astronaut. Hij is betrokken bij een ongeluk. Hij overleeft dat als enige bemanningslid. Een familielid van een overleden astronaut zint op wraak. Ondanks de complexiteit krijgt de lezer alles in goed behapbare brokken gepresenteerd. 

 

Bij Rollins zoek je tevergeefs naar mooie zinnetjes, maar eerlijk gezegd laat de snelheid waarmee je het verhaal wilt opvreten nauwelijks toe dat je zorgvuldig leest. 

 

Gelezen: juli 2011