Rollins, James - Subterranean

Debuutroman uit 1999 van deze veelschrijver, die in veel opzichten doet denken aan zijn latere Ice Hunt

 

Diep onder Arctartica zijn grote grotten ontdekt waar nederzettingen in zijn gevonden, die doen denken aan de Anazasi-rotswoningen in Amerika (Mesa Verde). Daarnaast zijn er grote hoeveelheden diamant. Een team van experts op gebied van grotten, archeologie en nog meer gaat op onderzoek uit. Uiteraard komen ze allerlei gevaren tegen, die het team langzaam uitdunt. Er zijn bizarre monsters, die het midden houden tussen krokodillen en walvissen, giftige paddestoelsporen en nog veel meer. Het hele boek is een grote race om te overleven. 

 

De teamleden vinden zelfs mensachtige wezens die in deze biotoop hun bestaan hebben. Het zijn intelligente tweebeners. Ze leggen eieren en de vrouwen vervoeren hun kinderen in een buidel. Een soort menskangaroevogel dus. 

 

Dat is wat er anders is in deze vroege Rollins vergeleken met de meer recente thrillers. In Subterranean laat hij zich verleiden tot wilde fantasie, terwijl hij dat tegenwoordig nauwelijks meer doet. Natuurlijk is ieder verhaal in hoge mate onzin, maar de thema's die hij tegenwoordig kiest hebben een wetenschappelijk solide ondergrond. 

 

Dat doet overigens niets af aan het leesplezier dat ik heb beleefd. Hij is een rasverteller die zijn verhalen perfect gedoseerd opbouwt. Maar in de loop der jaren is hij beter geworden. Nog beter!

 

Gelezen: januari 2011