Rollins, James - The Last Oracle

Weer een uitstekend boek van Rollins. Het begint al uitstekend met een inscriptie op een tempel in Delphi ‘Man, know thyself’. Gnostische woorden naar mijn hart. Ik heb flink wat uurtjes liggen op de ruïnes van Delphi, waardoor het thema van deze thriller mij waarschijnlijk na aan het hart ligt.

Het laatste orakel, dat tot ver in de Romeinse tijd in functie was, wordt in het jaar 398 na Christus vermoord door de Romeinen. Maar de bloedlijn is niet verloren gegaan. In onze hedendaagse tijd zijn er families onder de zigeuners die over speciale gaven beschikken. Kinderen met een autistische inslag, die ook wonderbaarlijke vermogens hebben op artistiek gebied, telepathie, voorspellende gaven of op het gebied van wiskunde.

Hoofdpersoon Gray Pierce, van Sigma Force, raakt betrokken bij de zoektocht naar een groep mensen die de gloriedagen van de Sovjet Unie in ere willen herstellen. En je kunt op je vingers natellen dat ze dit niet op vreedzame wijze zullen doen. Door de jaren heen hebben ze de gaven van deze begaafde wonderkinderen gebruikt. Hun gaven wisten ze te versterken met hersenimplantaten. Via sluwe en bijzonder goed doordachte plannen, willen ze alle wereldleiders ombrengen en de wereldbevolking decimeren. Hiervoor maken ze gebruik van de enorme blunders in het Russische verleden met kernenergie. Chernobyl en het meer Karachay worden hiervoor gebruikt. Hoe en waarom, daar moet de lezer zelf maar achter komen. Alles wat Rollins hierover schrijft berust volledig op waarheid.

Het plot zit goed in elkaar en is goed uitgewerkt. Toch zitten er wat rafels aan het verhaal. Allereerst was ik de talloze - maar kennelijk overmijdelijke - achtervolgings- en vluchtscènes snel zat. Ook is het toch wel ietwat ongeloofwaardig dat het personage Monk, die in het vorige avontuur, The Judas Strain, een praktisch zekere dood tegemoet ging, nu op miraculeuze wijze alsnog blijkt te leven en in de handen van de slechteriken is gevallen. Zijn verhaaldraad bestaat voor 90 procent uit een grote vlucht. Bovendien is het vanaf het begin niet heel erg aannemelijk dat halfslachtige aanknopingspunten die door een vermoorde bekende en een autistisch kind worden gegeven, heel Sigma Force in rep en roer brengen, zonder dat hen duidelijk is wat er nu aan de hand is.

Ondanks deze kritiek heb ik wederom genoten van dit boek, waarvoor ik verder dan ook alle lof heb. Het is een heerlijk boek, boordevol informatie die aan het denken zet. Goed geschreven, met hele goede dialogen, goede karakteruitwerking, veel humor en spanning. Rollins blijft bovenaan mijn lijstje van favoriete thriller auteurs.

Gelezen: september 2010
Waardering: 8/10

p.s.

In Rusland is er werkelijk een meer (Karachay) dat met radioactief afval is volgegooid. Wie een uur langs de rand van dit meer doorbrengt, raakt zo vergiftigd met radioactiviteit dat hij het niet zal overleven. Het meer is tussen 1978 en 1986 volgegooid met bijna 10.000 holle betonnen blokken om te voorkomen dat het radioactieve sediment in het meer in beweging zal komen. (Voor de liefhebbers, de progrockband Pain of Salvation heeft hierover een weergaloos mooi album gemaakt: One hour by the concrete lake.)