Schulman, J. Neil - The Heinlein Interview & Other Heinleinia

Aangekomen bij 1973 in de biografie over Robert Heinlein, stuitte ik op J. Neil Schulman. In die tijd een jonge knaap die volslagen idolaat was van het werk van Heinlein. Voor het blad ‘New Libertarian Notes’ kreeg Schulman het voor elkaar om zijn held – die zelden interviews gaf – te verleiden tot een telefonisch interview dat ruim drie uur duurde.

 

Het leverde een uniek document op, waarin Heinlein vrijuit sprak over zijn werk, zijn schrijfmethode, filosofische en levensbeschouwelijke zaken en nog veel meer. Na het overlijden van de schrijver, drong zijn weduwe, Virginia Heinlein, er bij Schulman op aan het interview in boekvorm uit te geven, wat uiteindelijk in 1990 gebeurde. Schulman, die inmiddels ook zelf een aantal romans had gepubliceerd, vulde het interview aan met ander materiaal, waaronder enkele boekbesprekingen en brieven. 


Het boek is gezet in een achterlijk grote letter, alsof het bedoeld is voor mensen met een visuele handicap. Afgezien daarvan is het een onmisbaar document humain voor wie echt in Heinlein is geïnteresseerd. Ook komt er een aardig beeld uit naar voren van de idolatrie van de jonge interviewer, die af en toe bijna gênant is. Schulman is de eerste om dat te erkennen:

“It’s going to be obvious, reading this interview, that the interviewer was a young ideologue with an agenda of his own, who wasn’t quite sure which he wanted to do more – interview Heinlein or argue politics with him.”

Maar Heinlein “treated me as an equal, even though I didn’t feel like an equal.” 


Heinlein maakt het Schulman al direct aan het begin van hun contact duidelijk hoe hij tegen verering aankijkt. 

“I’d mentioned to Mr. Heinlein how much I’d admired his work since childhood and he’d replied that hero worship wasn’t always the best thing for the hero.”


Hoewel ik graag uitvoerig zou citeren uit dit interview, laat ik dat achterwege. Het zou een minibiografie op zich worden. Ik volsta met te rapporteren dat dit interview een Heinlein laat zien die meer van vlees en bloed is, dan hoe hij uit de biografie naar voren komt. Jammer dat er niet meer van dit soort documenten overgeleverd zijn gebleven.


Gelezen: februari 2015