Sussman, Paul - The Hidden Oasis

Weer een heerlijke thriller van Sussman. Hij beschrijft de zoektocht naar en de vondst van een geheime Oasis in de Egyptische woestijn. Dat doet hij, evenals in zijn vorige boeken, op een manier dat je zou willen dat het echt was. Dat een dergelijke unieke vondst onze kijk op het rijke verleden van het oude Egypte 180 graden doet draaien. Maar helaas, het is fictie, al is veel van de achtergronden gebaseerd op werkelijkheid.

 

Verder is het een boek dat volledig beantwoordt aan de wetten van het genre. De goeden en de slechten jagen op een geheime schat, die – nadat het jaren, zo niet eeuwen, verborgen is gebleven – plotseling binnen handbereik is gekomen. Maar voor de goeden betekent de schat iets geheel anders dan voor de slechten. Evenals in zijn vorige twee boeken is de plot zorgvuldig in elkaar gezet en klopt het. En het is allerminst een eenvoudige plot.

 

Hier en daar is de ‘onvoorziene wending’ (zoals de onthulling dat een van de goeden bij nader inzien toch in het kamp van de slechten opereert) er wat met de haren bij gesleept. De argumentatie voor die wending is onbevredigend, en is duidelijk ingegeven om de lezer te verrassen. Maar los daarvan, is ook The Hidden Oasis weer een boek om van te smullen. De historische achtergrond van The Benben (weet niet hoe dat in het Nederlands heet) en van de Egyptische religie die daaruit ontsproten is, is zonder meer leerzaam. Sussman kent zijn Egyptologie.

 

Ja, deze schrijver zal ik zeker blijven lezen.

 

Gelezen: december 2009