Gladwell, Malcolm - What the Dog Saw

Gelezen: juni 2010

Als alle boeken van Malcolm Gladwell, biedt ook What the Dog Saw een keur aan nieuwe inzichten en zaken die ‘nice to know’ zijn. Hij schrijft toegankelijk en de onderwerpen zijn zonder uitzondering boeiend. Maar het blijft een bloemlezing van zijn ‘best of’ in The New York Times, en dat haalt het nu eenmaal niet bij zijn boeken die de diepte van één onderwerp opzoeken.

 

Desondanks is het weer smullen geblazen. Zo beschrijft hij de sociale rol die haarkleurmiddelen speelden in het naoorlogse Amerika, bieden diverse essays een frisse kijk op platgetreden ondernemerswijsheden en begrijp ik nu het opmerkelijke verschil tussen explicit en implicit learning en ‘in paniek raken’ (panic) en ‘verstarren’ (choke). Het essay over laatbloeiers geeft mij bovendien weer hoop dat zelfs ik ooit nog eens een paar van mijn vele dromen zal verwezenlijken.

 

Kortom, het was goed en mocht er een volgende ‘best of’ van Malcolm Gladwell komen, zal ik die zeker weer kopen en met veel plezier lezen, maar toch... ik kijk reikhalzender of halsreikender uit naar zijn volgende Blink, Tipping Point, of Outliers.