Sayers, Peig - An Old Woman's Reflections

Gelezen: juni 2013

 

Wanneer je als ervaren lezer aanvangt met het lezen van een boek dat 131 pagina’s telt, mag dat toch nauwelijks meer een uitdaging heten. Toch bleek dat het geval te zijn bij dit boek. Mijn fascinatie voor The Great Blasket heb ik reeds uiteengezet in eerdere leeservaringen (zie hieronder), dus des te eenvoudiger zou het voor mij zijn dit boekje van Peig Sayers tot mij te nemen. Maar wat blijkt. Hoewel de auteur bijna haar hele volwassen leven op het eiland heeft gewoond, gaan haar verhalen daar helemaal niet over.

Het boekje vangt aan met de beschrijving van een harde werkdag op het eiland. “If you had no picturehouse, no playhouse, no cunning radio of television at the tips of your fingers, no amusement whatever from head to head except what was painted on the square above a cottage half-door, wouldn’t you too be hungry for the lovely dovetailed talk?” In deze setting is de honger naar verhalen volkomen begrijpelijk. Maar de verhalen van Peig Sayers gaan niet over het leven op The Great Blasket, maar over van alles en nog wat. Vertaald vanuit het Gaelic, heeft men in het Engels iets van deze bijzondere en prachtige taal willen vangen. Dat komt de begrijpelijkheid voor mij – hoe goed mijn Engels ook is, ik blijf een non-native – bepaald niet ten goede. Al ervoer ik het Engels als poëtisch en erg mooi, de betekenis bleek regelmatig ongrijpbaar, zoals navolgende zin: “He has the spite in his nose for us this while back and choice doesn’t go from the remedy.” Of: “Thomas put him eating the clay with a belt of a fist.”

Hoe bijzonder haar verhalen ook mogen zijn – één verzamelaar heeft van haar maar liefst 375 verhalen genoteerd – omdat ze niet over The Blasket gingen, boeiden ze mij al minder. Omdat ze ook nog eens slecht te volgen waren, heb ik het boekje niet eens uitgelezen. Het enige beeld dat mij bij zal blijven, is dat van de eilanders die na een harde werkdag en het avondeten samenkomen in het huisje van Peig Sayers om naar haar verhalen te luisteren.

 

Mijn Blasket boekenkabinet

Crohan, Tomás O' - Island Crosstalk

Flower, Robin - The Western Island

Sullivan, Maurice O' - Twenty Years A-Growing